Direct synchroniseren geeft iCloud-foto’s de opdracht om met voorrang de foto’s en video’s te uploaden die je toevoegt nadat je de functie hebt ingeschakeld; de functie schakelt zichzelf na ƩƩn dag uit. Je vindt de optie in Foto’s: tik op Collecties, tik op je iCloud-accountprofiel, tik op Direct synchroniseren en tik vervolgens op Voor vandaag.
De iOS 27-handleiding van Apple beschrijft de optie. Ze is handig voor de momenten waarop je snel nieuwe foto’s op een ander apparaat nodig hebt, bijvoorbeeld evenementfoto’s die je op je iPad of Mac wilt bewerken.
Zo schakel je Direct synchroniseren in
iCloud-foto’s moet eerst aan staan: ga naar Instellingen > [je naam] > iCloud > Foto’s en schakel Synchroniseer deze iPhone in. Daarna:
Don’t miss the best of The Mac Observer
Set us as a preferred source and our Apple reporting ranks higher in your Google Search results and Discover feed — one tap, no account changes.
- Open de app Foto’s.
- Tik op Collecties en tik daarna bovenaan het scherm op je iCloud-accountprofiel.
- Tik op Direct synchroniseren en tik daarna op Voor vandaag.
Om eerder te stoppen, ga je terug naar dezelfde plek en tik je op Uit.
Schakel de functie in voordat je begint met fotograferen
Apple is specifiek in de woordkeuze: “iCloud-foto’s geeft voorrang aan het synchroniseren van items die aan je bibliotheek worden toegevoegd nadat Direct synchroniseren is ingeschakeld.” Apple zegt niet dat foto’s die je al had gemaakt vooraan in de wachtrij worden geplaatst.
Schakel de functie dus in voordat de foto’s zijn gemaakt. Ga je naar een wedstrijd, een schoolvoorstelling of een fotoshoot en wil je de resultaten kort daarna op een ander apparaat hebben? Zet de functie aan wanneer je aankomt.
Hoe lang het actief blijft en wat het je kost
Direct synchroniseren “schakelt zichzelf na ƩƩn dag automatisch uit”, en de stappen van Apple bieden alleen Voor vandaag en Uit, dus je schakelt de functie telkens opnieuw in wanneer je hem nodig hebt.
Apple waarschuwt dat de functie “mogelijk invloed heeft op de batterij en het mobiele datagebruik.” Wanneer je geen wifi gebruikt en een beperkte databundel hebt, let dan op je gebruik, vooral als je veel video opneemt.
Wanneer Direct synchroniseren wordt gepauzeerd
Apple zegt dat de functie “wordt gepauzeerd als de energiebesparingsmodus of databesparingsmodus is ingeschakeld.” Beide zijn gemakkelijk over het hoofd te zien:
- Energiebesparingsmodus onderbreekt iCloud-foto’s sowieso tijdelijk, volgens Apple’s pagina over de energiebesparingsmodus. Als je iPhone Adaptive Power ondersteunt en dit is ingeschakeld, schakelt de energiebesparingsmodus zichzelf in wanneer de batterij onder de 20 procent komt en schakelt hij zichzelf uit wanneer je tot 80 procent of meer hebt opgeladen. Het batterijsymbool wordt geel terwijl de modus actief is. Op de iPhone 15 en nieuwer vind je de schakelaar onder Instellingen > Batterij > Energiemodus; op de iPhone 14 en ouder onder Instellingen > Batterij.
- Databesparingsmodus voor mobiel netwerk vind je onder Instellingen > Mobiel netwerk > Opties voor mobiele data > Datamodus. Apple zegt dat deze modus automatische updates en achtergrondtaken pauzeert wanneer je iPhone geen wifi gebruikt.
Zo controleer je of je foto’s zijn geüpload
Het scherm Collecties toont rechtsboven de synchronisatiestatus en onder je accountprofiel zie je wanneer je iPhone voor het laatst met iCloud heeft gesynchroniseerd. Apple vermeldt de volgende indicatoren:
- Gedeeltelijk gevulde blauwe cirkel rond je accounticoon: foto’s worden geüpload.
- Gedeeltelijk gevulde grijze omtrek: uploads zijn gepauzeerd.
- Gele badge: iCloud-synchronisatie is gepauzeerd.
- Geel waarschuwingssymbool: je iCloud-opslag is bijna vol.
- Rood uitroepteken: je iCloud-opslag is vol.
Tik op je accounticoon voor meer informatie over elk van deze indicatoren. Een rood uitroepteken betekent dat Direct synchroniseren niets kan doen, omdat uploads ruimte nodig hebben. Maak eerst ruimte vrij in iCloud-opslag of stap over op een groter iCloud+-abonnement.
Discussion